FB Pixel
Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu mielasts kā piedzīvojums - kā pārsteigt viesus ar neierastiem risinājumiem

Autors:Dita Katlapa
Būsim godīgi – jums kāzās var būt pati skaistākā līgavas kleita, romantiskākā ceremonija un lieliskākā dzīvā grupa, taču tas, kas viesiem pēc kāzām tiešām paliks atmiņā, būs apmierinātība, cik labi viņi ēduši. Kāzu mielasts ir viena no lielākajām kāzu tēriņu pozīcijām, un saprotams, kāpēc. Labs mielasts ne vien nozīmē labu ballīti, bet arī rada iespēju baudīt lielisku ēdienu kopā ar jūsu vismīļākajiem cilvēkiem.

Lai arī liela daļa kāzu ēdienkartes izvēlē pieturas pie klasiskiem risinājumiem, ir pāri, kas izvēlas mielastam pievienot rozīnīti – proti, radīt viesiem neaizmirstamu pārsteigumu un jaunu pieredzi garšu pasaulē. Interesanti ēdieni, meistarklases un pat kopīga picu cepšana – šīs ir tikai dažas no idejām, kā kāzu mielastu padarīt par īstu piedzīvojumu.

Ja jau mīlestība iet caur vēderu, tad lai jūsu kāzu dienā tā dzirkstī to cilvēku acīs, kurus tik ļoti mīlat un priecājaties redzēt pie sava kāzu galda!

Streetfood jeb ēdienu busiņi

Ielu ēdiens ienāk kāzu ēdienkartē. Arvien vairāk pāru savā kāzu dienā izvēlas nevis algot ēdinātājus ar viesmīļiem, kuri apkalpo viesu galdiņus visu vakaru, bet gan noorganizēt izbraukuma restorānu.

Šie ēdinātāji uz svinību vietu atbrauc ar pārvadājamo virtuvi – busiņu – un ēdienu gatavo uz vietas pēc viesu pasūtījuma. Šādu ēdinātāju piedāvājumu klāsts Latvijā ir plašs – no burgeriem, suši un pankūkām līdz pat veselīgiem un veģetāriem ēdieniem.

FOTO: Miks Šēls

Šāds risinājums piestāvēs bohēmiskām un nepiespiestas gaisotnes kāzām, turklāt jums nebūs jāraizējas par pārpalikumiem. Ēdiens tiek gatavots tieši tik, cik konkrētais viesis ir pasūtījis, un svinību beigās busiņš aizbrauc, neatstājot aiz sevis banketu paplātes ar pusapēstiem ēdieniem.

Ēdienu meistarklases

Gatavojiet kopā ar viesiem! Noorganizējiet aizraujošu meistarklasi vai kopīgi cepiet pankūkas. Uzaiciniet kādu Latvijā zināmu šefpavāru, kas vadīs meistarklasi, gan izstāstot nedaudz vairāk par konkrētajiem ēdieniem, gan iemācot kādu noderīgu recepti, ko viesi pēc tam varēs arī atkārtot mājās.

Šī būs gan lieliska kopīga izklaide, gan sniegs gandarījumu par pagatavoto. 

Bāri 

Pārsteiguma efektu radīt var ne vien galvenā maltīte, bet arī uzkodas un dzērieni. Svinību vietā ierīkojiet nelielu uzkodu un dzērienu pieturvietu, bāru, kur viesi var paķert kādu gardumu vai paši uzjaukt interesantu kokteili. Izvēlieties konkrētu tematiku, piemēram, saldumu, sidra, suši, siera, kaut vai cigāru bārs – varianti ir neskaitāmi!

FOTO: Miks Šēls

Neatkarīgi no tā, vai bārs atradīsies ballītes vietā vai tā piedāvājums tiks baudīts uzreiz pēc ceremonijas, skaisti izdekorēts pieturpunkts viesiem dos iespēju savā starpā iepazīties un papļāpāt bez klasiskās kāzu mielasta pompozitātes.

Komforta ēdiens 

Komforta ēdiens mums visiem lielākoties asociējas ar vienkāršu, ātru, taču gardu ēdienu, ko gatavot vai pasūtīt no restorāna uz mājām.

Šis ēdiens šķietami neizceļas ar smalkām sastāvdaļām vai lielisku vizuālo noformējumu, jo tā galvenā funkcija ir garša. Taču neviens nav teicis, ka arī kāzās jūs nevarat baudīt savu mīļāko komforta ēdienu.

Pat Latvijas un pasaules smalkāko restorānu ēdienkartē tas atgūst savus kādreizējos apgriezienus jaunā izpildījumā, piemēram, hotdogi vairs nav vien blāvā maizē ielikta desiņa ar kečupu un sinepēm, bet gan grandiozs garšas piedzīvojums ar svaigām un košām sastāvdaļām jebkurai gaumei – no tipiskiem amerikāņu hotdogiem līdz hotdogiem Āzijas vai pat Latvijas virtuves gaumē (Āgenskalna kafejnīca Kadagi piedāvā siļķdogu – hotdogu ar siļķi, biezpienu un sīpoliņiem īsteni latviskā garā). Miniburgerīši, pikantu vistu spārniņu kalni  vai zviedru galds ar dažādu veidu makaronu garšām – nebaidieties riskēt! 

Tematiskās ēdienkartes

Tematiska ēdienkarte piešķirs jūsu kāzām individualitāti, kā arī ļaus pieturēties pie viena konkrēta stila, nejaucot kopā varbūt pat nesaderīgas ēdienu kombinācijas.

Tēma var būt jebkāda, sākot ar japāņu vai latviešu tradicionālo virtuvi, beidzot ar konkrētiem tematiem kā Jūras valstībā, Alise Brīnumzemē vai Holivudas šiks. Izrunājiet tematiku gan ar ēdinātājiem, gan dekoratoru, lai galdu noformējums saskanētu ar ēdienu. Galda noformējums ir tikpat nozīmīgs, cik ēdiens, tāpēc ir svarīgi, lai tie būtu saskaņoti.

FOTO: Laura Viļuma

Nozīme ir detaļās

  • Pārsteidziet viesus ne tikai ar ēdienu, bet arī ar pasniegšanas niansēm. Pievērsiet uzmanību traukiem, galda piederumiem, servēšanai. Izmantojiet negaidītus elementus, piemēram, šķidro slāpekli deserta pasniegšanā.
  • Saimes galdi atkal ir modē! Garie kopgaldi radīs mazāk formālu gaisotni un ļaus gan pārim, gan viesiem socializēties, un neviens netiks nodalīts pie atsevišķa galda.
  • Maltītes laikā noorganizējiet pārsteigumu, piemēram, bārmeņu šovu. Tā būs lieliska izklaide, kas viesiem paliks atmiņā vēl ilgi pēc kāzām.
  • Neservējiet ēdienu porcijās, bet izvēlieties bufetes galdu. Līdzīgi kā pie kopgalda un pie bāra, šī būs iespēja papļāpāt, turklāt viesi varēs nobaudīt katru ēdienu tik daudz, cik pašiem tīk.

Iedvesmojies – Lilitas un Alana picas ballīte!

Lilita un Alans Kenti savus kāzu viesus pārsteidza ar jautru picu cepšanas ballīti.

“Tā kā mans vīrs ir no Anglijas, kāzas bija pirmā reize, kad mūsu ģimenes satikās. Vēlējāmies, lai tas notiktu nepiespiestā gaisotnē. Pāris mēnešus pirms kāzām bijām viesi ļoti skaistās laulību svinībās ar tradicionālu banketa veida mielastu. Lielāko daļu vakara mēs pavadījām, runājot ar tiem diviem cilvēkiem, kas sēdēja mums blakus, un ar pārējiem nemaz neiepazināmies. Pēc šīm kāzām sapratām, ka tradicionālais modelis nav piemērots mums.

Mēs vēlējāmies, lai mūsu kāzu viesiem būtu iespēja brīvi aprunāties ar jebkuru citu ciemiņu jebkurā brīdī. 

Radās ideja par food truck jeb ēdinātāju busiņu, taču bažījāmies, vai Latvijā būs gana daudz šādu iespēju. Tomēr izrādās, ka izvēle ir liela! Uzrunāja gan picu busiņš, gan pankūku busiņš ar saldajām un sāļajām pankūkām, gan vafeļu un saldējuma busiņš. Lai arī gribējām kāzās noīrēt dažādus ēdienu busiņus, budžeta dēļ izvēle krita par labu vienam, kas spētu nodrošināt arī pamatēdienu, ne tikai uzkodas. 

Arī pusdienām mēs izvēlējāmies netradicionālu pieeju. Pirms kāzām iegādājāmies pāris elektriskos grilus, tortiljas un dažādas sastāvdaļas, lai viesi, gaidot mūs atgriežamies no fotosesijas, varētu našķēties ar pašu gatavotiem panīni un vrapiem. Tāpēc jau no paša sākuma valdīja atbrīvota gaisotne, visi bija labi paēduši un laimīgi varēja ķerties klāt aktivitātēm un savstarpēji iepazīties. 
 

Picas mūsu kāzās bija galvenā maltīte, un mēs nevarētu būt vēl apmierinātāki ar iznākumu. Mēs ar vīru satikāmies Itālijā un tur dzīvojām veselu gadu. Līdz ar to picas mums abiem sirdij ir ļoti tuvas, priecājāmies, ka atradām autentisku itāļu picu Latvijā. Vēl jo vairāk – gatavotu uz vietas viesu namā, busiņā iebūvētā malkas krāsnī. Pirms cepšanas pavāru komanda nodemonstrēja, kā jāgatavo pica, un visa vakara gaitā palīdzēja viesiem ar cepšanu. Katrs viesis varēja izvēlēties, kuras sastāvdaļas likt uz savas picas, vai taisīt picu pašam vai atstāt to profesionāļu ziņā.

FOTO: Gatis Ločmelis

Svaigi cepta pica bija pieejama visu vakaru. Tas nozīmēja, ka viesi varēja brīvi runāties, izklaidēties, atpūsties un vienkārši baudīt skaisto vasaras vakaru, kā viņiem tīk. Picas cepēji mūs arī pārsteidza ar romantisku galdiņu diviem uz busiņa jumta, kur varējām divatā izbaudīt pašu pirmo picu – neatkārtojams brīdis, kurā bijām mēs divi vien prom no kāzu jezgas, ar vīna glāzi un skatu uz saulrietu.


FOTO: Gatis Ločmelis

Pienākot vakaram, visi bija labi paēduši, un vēlāk visi bija vienisprātis, ka šīs bija visjautrākās un relaksētākās kāzas, kādās sanācis viesoties. Bijām ļoti apmierināti. Šādu variantu mēs ieteiktu jebkuram jaunajam pārim, kas lūkojas pēc līdzīgas atmosfēras.”

Raksta titulfoto: Benita Žogota