Kāzu galds: viss, kas jāzina par ēdināšanu kāzās
Mīlestība iet caur vēderu. Šis, iespējams, ir patiess apgalvojums.
Tieši tāpēc ēdināšanai kāzās ir tik liela loma, gan līgavai un līgavainim plānojot šīs svinības, gan viesiem tās izbaudot – neēdis viesis nav līdz galam apmierināts viesis. Bieži vien pēc kāzām dzirdam komentārus par to, cik labs vai slikts ir bijis kāzu galds.
Populārākie pasniegšanas veidi
Neiedziļinoties niansēs, pastāv divi ēdiena pasniegšanas veidi. Pirmais ir tā sauktais zviedru galds, ko ēdinātāji parasti izkārto uz viena gara galda, ļaujot viesiem pienākt un izvēlēties ēdienus. Viesmīļi ēdienu pie galdiņiem nepienes, taču vakara gaitā pieskata pārtika daudzumu, nomaina maltītes – sākot ar uzkodām, beidzot ar desertiem.
Otrais ir ēdiena pasniegšana uz šķīvja. Porcijas jau ir sagatavotas, un viesmīļi tās katram pienes, ļaujot mierīgi baudīt kāzu izklaides un nedrūzmēties rindā.
Pasniegšanas veidu aktuālās tendences
Ēdināšanas busiņi vai ātrā ēdināšana kāzās. Stilīgs un mūsdienīgs veids, kā padarīt kāzu maltīti par izklaidi visiem. Bez formalitātēm un uztraukumiem par etiķeti – picas, burgeri, tako, ko pasniedz tikko ceptus uz grila un piemēro katra viesa gaumei.
Lasi arī: Kāzu mielasts kā piedzīvojums
Kokteiļu ēdienkarte. Pēdējos gados, kad pandēmijas un citu pasaules apstākļu dēļ daudziem nācies makrokāzas padarīt par mikrokāzām, modē nākuši tā sauktie finger-food (ēšana ar rokām) pasniegšanas veidi. Kanapē maizīšu, siera, gaļas un dažādu interesantu ēdienu izlase, ko baudīt pie neformālām sarunām un kāda garda kokteiļa.
FOTO: Laura Apine
Gatavo pats. Vēl viens lielisks veids, kā padarīt maltīti aizraujošu, īpaši, ja kāzas tiek svinētas mazā un draudzīgā kompānijā. Kopīgi ceptas pankūkas, tortiljas vai picas palīdzēs raisīties sarunām un ļaus viesiem pagatavot to, kas pašiem patīk. Tiesa, šāds veids noteikti nederēs tiem pāriem, kuri sapņo par smalkām kāzām – nošmucēties ar picas mērci nebūtu prātīgi, labāk ļaut ēdienu pasniegt viesmīļiem.
FOTO: Annija Ungura
Par un pret
Zviedru galds
Par. Katrs ēd, cik grib; brīvāka gaisotne; plašāka ēdienu izvēle; ēdiens pieejams visu vakaru.
Pret. Nedalot porcijās, grūtāk kontrolēt izmaksas; viesu drūzmēšanās pie ēdienu galda; nav tik smalki; pārpalikumi.
Pasniegšana porcijās
Par. Eleganti; var pārsteigt ar skaistu noformējumu; izsmalcinātāka ēdienkarte; mazāk pārpalikumu.
Pret. Var būt mazas porcijas, un viesi nejūtas paēduši; pa svētku zāli nemitīgi rosās viesmīļi.
FOTO: Klaids Lielbiksis
Tie laiki ir garām…
Mājam ar roku uz neatgriešanos modei pasniegt kartupeļu un mērces bļodas uz riņķi – no viesa viesim.
Pirmkārt, ir gana daudz ērtāku risinājumu, tostarp minētais zviedru galds, otrkārt, tas nav estētiski, prasa daudz laika un dara viesus nemierīgus, domājot – ja nu man nepietiks?
Arī plastmasas un alkohola pudelēm uz svētku galda sen vairs nav vietas. Pudeles aizņem pārāk daudz vietas un bojā eleganto kāzu fotokadrus.
Jūs taču negribat skatīties fotogrāfijas no savām kāzām, kur saposušies sēžat pie galda, kur blakus stāv Coca-Cola pudele ar spilgti sarkanu etiķeti. Viens galds telpas stūrī, un bāriņš gatavs!
Lasi arī: Vai kāzu svinībās nepieciešams bārmenis? 8 iemesli bārmenim teikt jā!
Kā izvēlēties ēdinātāju
Vispirms sāciet izpētīt ēdināšanas iespējas pēc iespējas tuvāk kāzu svinību vietai. Ja svinību vieta piedāvā ēdināšanas pakalpojumus, iespējams, šis variants var būt visizdevīgākais, taču neviens neņems ļaunā, ja lemsiet par labu kādam citam. Šī ir jūsu diena, un ir svarīgi, ka ēdināšana atbilst jūsu gaumei un standartiem.
FOTO: Sandija Veikša
Kad variantu loks ir sašaurinājies, dodieties izrunāt visus svarīgākos jautājumus klātienē, izstāstiet, kāda ir jūsu vīzija par ēdienkarti un pasniegšanas veidu.
Laikus rezervēt ēdinātāju ir ļoti svarīgi, īpaši, ja kāzas plānojat vasarā. Rezervējiet ēdinātāju vismaz pusgadu pirms kāzām.
Lasi arī: Ceļvedis kāzu galda plānošanā
Arī ēdinātāji nodrošina līgumu, kurā iekļauti punkti par maksājuma veidu un laiku un piedāvātajiem pakalpojumiem. Līgumu pārbaudiet kārtīgi un rēķinieties ar izmaksām, par ko sākumā nebijāt iedomājušies. Algojot ēdinātājus, jūs maksājat ne vien par ēdienu, bet arī par viesmīļu un bārmeņu darbu. Nereti ēdinātāji lūdz iemaksāt drošības naudu par traukiem. Tā ir pilnīgi pieņemama prakse, un ar to ir jārēķinās.
Izmaksas. Atkarīgas no svinību telpas atrašanās vietas, viesu skaita, piedāvātā formāta un restorāna kopējās kvalitātes latiņas. Vidēji tās ir no 15 eiro par personu.
Ēdienkarte, kas der visiem
Izvēloties ēdinātājus un ēdienkarti, ņemiet vērā arī viesu vajadzības. Pirmkārt, izsūtot ielūgumus vai sazinoties ar viesiem personīgi, noskaidrojiet, cik daudzi ir veģetārieši vai vegāni un vai kādam ir alerģija pret noteiktiem produktiem.
Izvēlēties visiem atbilstošu ēdienkarti nozīmē gan cienīt savus viesus, gan arī netērēties produktiem, kuri netiks ēsti.
Zinot aptuveno gaļas neēdēju skaitu, pakalpojuma piedāvātāji aprēķinās, cik daudz konkrēto produktu jāgatavo.
Ja kāzās būs arī bērni un apkalpošana notiks pie galdiņiem, vēlams izveidot bērnu ēdienkarti ar vienkāršākiem ēdieniem.
Jautājumi, ko uzdot ēdinātājam
- Vai ēdienkarti piedāvā paši ēdinātāji? Vai to var pielāgot jūsu vēlmēm?
- Vai ēdinātājs slēdz līgumu?
- Kāda ir kopējā tāme, iekļaujot ēdienus, stundu skaitu un citas izmaksas?
- Vai piedāvā bāra un bārmeņa pakalpojumus?
- Vai piedāvā ēdienkarti alerģiskiem cilvēkiem, veģetāriešiem, vegāniem un bērniem?
- Vai piedāvājumā ietilpst arī trauki?
- Vai ir jāiemaksā drošības nauda?
- Vai būs nepieciešama virtuve vai visu var sagatavot laikus un atvest paši?
FOTO: Klaids Lielbiksis
Atbild kāzu rīkotāja Zane Rūdele-Krave
Kādu ēdienu pasniegšanas veidu pāri visbiežāk izvēlas?
Pēc manas pieredzes, pāri lielākoties izvēlas ēdienkarti ar porcionēto variantu, tomēr tendences mainās. Pagātnē noteikti palicis “U” veida galds, uz kura visi ēdieni salikti koplietošanas paplātēs. Taču es mēdzu ieteikt arī šādu ēdināšanas veidu, ja man rodas izjūta, ka viesi porcionēto ēdienkarti nesapratīs un būs neapmierināti ar porcijas izmēru.
Vai ēdienam ir liela loma kopējā kāzu noskaņā?
Noteikti. Ēdiens ir viena no svarīgākajām pozīcijām visā kāzu plānā. Ēdienu atcerēsies biežāk nekā dekorācijas. (Smejas.)
FOTO: Emīlija Bogdānova
Kādas ir aktuālākās tendences kāzu ēdināšanā?
Noteikti ēdiens, kas pasniegts porcijās. Bet pāriem uzdrīkstoties, paveras vairāk iespēju pārsteigt viesus, piemēram, izvēloties food truck – tā ir ballīte pavisam brīvā gaisotnē, kur viesi stāv rindā pēc paša izvēlētas maltītes.
Kādi būtu ieteikumi pāriem kāzu ēdienkartes un pasniegšanas veida izvēlē?
Noteikti izsvērt visas iespējas, balstoties uz to, kur svinat kāzas, cik viesu utt. Piemēram, svinot kāzas restorānā, labāk izvēlēties porcionēto ēdienkarti, jo skaidri zināms, ka virtuvei tas būs pa spēkam. Svinot kāzas izbraukumā, iesaku to izrunāt ar ēdinātāju.
Raksta titulfoto: Emīlija Bogdānova