Vīns jūsu kāzām
Un tagad pēc kārtas. Sāksim ar dzirkstošajiem vīniem. Te ir daudz dažādu variantu:
Šampanietis
Pats lieliskākais dzēriens no visiem dzirkstošajiem vīniem, tradicionāli tam ir augsta kvalitāte, tas ir prestižs un vienmēr teicami uzlabo noskaņojumu. Vienīgais mīnuss – tā ir šampanieša cena. Tā ir pati dārgākā izvēle dzirkstošo vīnu vidū, bet arī kāzas taču ir ļoti svarīgas svinības, kurām nežēlojam pašu labāko!
Kāzām iesakām izvēlēties nevis vintāžas šampanieti (bez noteikta ražas gada), bet gan bāzes dzērienu vai blanc de blanc (no 100% Chardonnay šķirnes). Тāds šampanietis ir teicami piemērots aperitīvam, kopā ar uzkodām un kopumā ir lietojams ar ēdieniem visā svinību laikā.
Iesakām: Henri Dosnon Brut
Cenas ziņā demokrātiskāki, bet ar visai labu kvalitāti būs dzirkstošie vīni, kuri izgatavoti pēc tradicionālās metodes gan Šampaņā, gan citos Francijas reģionos vai Eiropas valstīs. Pievērsiet uzmanību franču vieglajiem atsvaidzinošajiem kremaniem un spilgtāk izteiktajam spāņu kava (cava) ar augļu pieskaņu.
Iesakām: Parigot & Richard Crémant de Bourgogne Origine Brut vai Raventos i Blanc Blanc de Blancs Reserva Brut
Bet ja esat iecienījis Proseco ar maigu augļu piegaršu, tad, iespējams, nav vērts eksperimentēt un nosvinēt šo svarīgo dienu ar itāļu vīnu. Tikai atcerieties, ka Proseco vienmēr vairāk puto, un burbulīši iztvaikos ātrāk nekā šampanietim, kremanam vai kava.
Iesakām: Collalto "Silky" Extra Dry Prosecco DOC
Izvēloties dzirkstošos vīnus, ir svarīgi arī ņemt vērā, cik sausi vai saldi tie būs. Nevajadzētu aizrauties ar ļoti sausajiem (brut nature, brut zero, zero dosage) vai gluži otrādi, pārāk saldiem dzērieniem, tie var izrādīties pārāk salkani un karstā laikā mazāk veldzējoši. Sausais brut vai pussausais Extra Dry būs universālāka izvēle viesiem ar dažādu gaumi.
Daudzumu var aprēķināt šādā veidā:
1 glāze dzirkstošā vīns satur apmēram 125-150 ml. Piemēram, skaitām, ka katrs izdzers 2 glāzes dzimtsarakstu nodaļā un 5 glāzes pie galda restorānā. Ne visi dzers vīnu, bet kāds izdzers vairāk, tādēļ vidēji skaitām 7 glāzes uz personu: 7 х 125 ml = 875 ml, kas aptuveni atbilst 1,2 pudelei (750 ml) uz cilvēku. Pieskaitiet kopējam skaitam pāris pudeles “neparedzētiem izdevumiem” – dāvanām, balvām, izpirkšanai, un, protams, 1-2 pudeles jaunlaulāto brokastīm.
FOTO: Noble Wine
Nākamais posms – tie ir parastie (nevis dzirkstošie) vīni. Pareizāk būtu izvēlēties kādu no universālajiem vīniem – jaunu, ar nesarežģītām augļu niansēm, kā arī ar ne pārāk augstu alkohola līmeni, lai vīns būtu viegli iedzerams un piemērots dažādiem uz galda esošajiem ēdieniem.
Varianti baltajiem vīniem
- Castellari Bergaglio Salluvi Gavi DOCG (Itālija, Pjemonta)
- Domaine La Croix Montjoie Vezelay "Impatiente" Chardonnay (Francija, Burgundija)
- Pazo Senorans Albarino Rias Baixas DO (Spānija, Galīcija)
Varianti sarkanvīniem
- Chateau La Mothe du Barry Bordeaux AOC (Francija, Bordo)
- Ca la Bionda Valpolicella DOC (Itālija, Veneto)
- Tenuta Ulisse Montepulciano d` Abruzzo DOC (Itālija, Аbrucco)
Aprēķiniem atcerieties: 1 pudele ar tilpumu 750 ml – tās ir 5-6 glāzes vīna. Ja jūsu ēdienkartē ir 5 ēdieni, tad jāskaita 5 glāzes katram viesim, tātad apmēram 1 pudele uz viesi. Kopējam skaitam pievienojiet vēl pāris pudeles gadījumam, jā nu vīns būs īpaši iegaršojies.
Rūgts!