FB Pixel
Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Dzērienu izvēle un iegāde kāzām

Autors:Madara Karlsberga / PRECOS
Glāzes kāzās tiek skandinātas vairākkārt, viesiem saucot Rūgts! Alkohola izvēle, dažādība un tā daudzums ir atkarīga no jaunā pāra uzskatiem, tomēr teju nevienās kāzās neiztikt bez svētku sajūtas raisoša un burbuļojoša šampanieša vai dzirkstošā vīna glāzes pacelšanas. Tomēr kādi un cik daudz alkoholisko dzērienu kāzās ir nepieciešams? Kā nekļūdīgi aprēķināt, lai pietiktu visiem, bet netiktu iepirkts par daudz?

Glāžu pacelšana un saskandināšana

Glāžu saskandināšanas tradīcija cēlusies Senajā Grieķijā un Senajā Romā, kad svinību rīkotājs saskandināja ar saviem viesiem un izdzēra kausu ar vīnu, tā pierādot, ka vīns nav saindēts.

Mūsdienās svinīga glāžu saskandināšana ir simbolisks savstarpējās labvēlības un svinīguma žests.

Pirmais tosts jeb pirmā glāžu pacelšana kāzās parasti notiek uzreiz pēc laulību ceremonijas, kad jaunā ģimene saskandina ar saviem viesiem. Par alkoholu šim svinīgajam brīdim visbiežāk tiek izvēlēts dzirkstošais vīns vai šampanietis.

Kādus dzērienus izvēlēties un cik daudz nepieciešams kāzu svinībām?

Izpatikt teju ikvienam viesim būs neiespējami, tāpēc, visdrošāk izvēlēties alkoholu, ko dzer lielākā daļa viesu vai to, kas garšo pašiem.

Alkohola izvēli kāzām noteiks arī noteiktais budžets, ko esat gatavi maksāt, kā arī gadalaiks.

Kā stāsta B-Bārs pieredzējušais viesmīlis Guntis Kalējs: “Viskijs un konjaks ir vēso mēnešu dzērieni. Sevišķi konjaks – tas ir tipisks ziemas dzēriens, kas ir ļoti sildošs. Vasarā pārsvarā tiek izvēlēts baltvīns, priekšroku dodot viegliem pussausajiem un sausajiem vīniem. Arī rozā vīns un dzirkstošais vīns ir ļoti populāri, savukārt sarkanvīnu vasarā izvēlas krietni retāk.”
alkohols kāzām, kāzu dzērieni, kāzu viesi, kāzas, Foto: Gatis Ločmelis
FOTO: Gatis Ločmelis

To, cik daudz dzērienu pudeles būs nepieciešamas pasākumam, noteiks tā plānotais ilgums un viesu skaits. Ērtākais veids, kā iegūt provizoriskus aprēķinus nepieciešamajam alkohola daudzumam, ir izmantot kādu no interneta vidē pieejamiem alkolatoriem, piemēram, Spirits & Wine alkolatoru vai Alk Outlet piedāvāto alkomēru, ar kuru iespējams noteikt nepieciešamo alkohola daudzumu dažāda veida un ilguma pasākumiem.

Dzirkstošo vīnu vai šampanieti nereti izvēlas pasniegt tikai pirmajam tostam pēc laulību ceremonijas, vakara svinīgajā daļā izvēloties citus dzērienus – vīnu, stipros dzērienus, reizēm arī alu. Izvēloties dzirkstošo vīnu vai šampanieti pasniegt tikai pirmajam tostam, visbiežāk arī glāzes tiek pildītas vienreiz. Attiecīgi, paredzami 100 – 150 ml dzēriena uz cilvēku, atkarībā no šampanieša glāzes veida un tilpuma.
kāzu viesi, pirmais tosts, alkohols kāzās, šampanietis kāzās, Foto: Gatis Ločmelis
FOTO: Gatis Ločmelis

Vēlams nodrošināt arī vairākas glāzes pildītas ar bezalkoholisko dzirkstošo dzērienu, lai viesi, kas alkoholiskos dzērienus nevēlas lietot, varētu pilnvērtīgi piedalīties pirmajā glāžu saskandināšanā ar jauno pāri.

Vērts pieturēties pie principa: kvalitāte pār kvantitāti. Stipri atdzesēts, kvalitatīvs dzirkstošais vīns vai šampanietis raisīs izcilas atsauksmes un pozitīvas sajūtas.

Domājot par alkoholisko dzērienu izvēli vakara svinīgajai daļai, jāņem vērā, kāda veida bārs tiks veidots – ar vai bez bārmeņa, vai alkohols tiks likts uz svinību galda. Vai tiks pasniegti atsevišķi alkoholiskie dzērieni, vai būs arī kokteiļbārs. Kokteiļbāra gadījumā arī izmaksas būs lielākas, jo tas paredz zinošu bārmeni, dažāda veida dzērienus kokteiļu pagatavošanai un citas nepieciešamās sastāvdaļas.

Dzērienu bārs ar bārmeni vai bez?

Dzērienu bārs – šis jēdziens nozīmē, ka dzērienus var:

  • pasniegt bārmenis (atkarībā kādu bāru izvēlaties – vienkāršu bāru, kurā var pasūtīt vīnu, šampanieti, stipros dzērienus; kokteiļbāru – bez ierasto dzērienu pasūtīšanas pieejami arī dažādi alkoholiskie un bezalkoholiskie kokteiļi);
  • izvietot bārā bez bārmeņa. Tas var būt arī atsevišķs galds, kur viesi paši lej sev vēlamos dzērienus (jārēķinās, ka šādā gadījumā alkohola pudeles agrāk vai vēlāk nonāks arī uz svinību galda)
  • izvietot uz katra svinību galda jau svinību sākumā.

Bārmenis būs ne tikai dzērienu pasniedzējs, bet arī:

  • palīdzēs ar dzērienu kartes izveidošanu,
  • palīdzēs noteikt nepieciešamo dzērienu daudzumu, uzklausot vēlmes un iespējas,
  • piedāvās iespēju maksāt tikai par iztērēto alkohola daudzumu,
  • piegādās dzērienus, kā arī piemeklēs atbilstošas glāzes un nodrošinās ledus, augļu un citu sastāvdaļu iegādi un piegādi,
  • nodrošinās, ka uz galdiem nestāvēs plastmasas Coca-Colas un citas pudeles, kas kopējo vizuālo skatu var krietni pabojāt,
  • sekos līdzi viesu labsajūtai un tam, lai kādam viesim nesanāktu iedzert stipri virs mēra.

Profesionālu bārmeņu komandas piedāvā arī šampanieša piramīdas, bārmeņu šovus un pat kokteiļu meistarklases – kokteiļu jaukšanas paraugstundu, iesaistot viesus.

Izvēloties bārmeni kāzām, jāsaprot un jāvienojas, kādi būs bārmeņa pienākumi – vai tikai dzērienu izsniegšana, vai arī bāra organizēšana un kokteiļu jaukšana, vai vēl papildu izklaides un šovu nodrošināšana. Arī šie ir faktori, kas noteiks bārmeņa pakalpojuma izmaksas.
bārmeņi kāzām, kokteiļu jaukšana kāzās, kāzu dzērienu bārs, dzērieni kāzās, alkohols kāzās, Top Shelf Bartending
FOTO: Top Shelf Bartending

Ja bārmenis tiek nolīgts uz noteiktām stundām, bet svinības vēl turpinās, jāsaprot, kas notiek ar bāru, kas pārņems tā vadību, vai dzērienus tālāk lies viesi paši.

Lai iegādātais alkohols nepaliktu pāri

Bāra un bārmeņa esamība kāzu svinībās, lai arī izmaksu ziņā dārgāks prieks, nodrošinās to, ka dzērieni nepietrūks, kā arī nepaliks pāri pusizdzertas vai neatkorķētas pudeles, kā arī kāzu galds izskatīsies estētiski pievilcīgāk.

Ja tomēr bārmeņa pakalpojums nešķiet izmaksu ziņā vai kā citādi piemērots, izdevīgākas cenas alkohola iegādei būs bāzēs, kas piedāvā variantu – maksā par iztērēto jeb, kā tautā mēdz teikt, uz realizāciju. Šādi iespējams nodrošināties, ka alkohola nebūs par maz, kā arī netiks iepirkts par daudz.

Raksta titulfoto: Juris Ross