FB Pixel
Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Ceļvedis kāzu galda plānošanā

Autors:Madara Karlsberga / PRECOS, Publicēts:23.09.2020
Ēdināšanas un viesmīlības jautājums ir viens no kompleksākajiem un apjomīgākajiem kāzu plānošanas posmā, kā arī viena no dārgākajām kāzu izmaksu pozīcijām. Lai atvieglotu kāzu galda plānošanas procesu, piedāvājam ceļvedi kāzu mielasta plānošanai, – kam pievērst uzmanību, izvēloties kāzu ēdienkarti, ar kādām izmaksām jārēķinās, kādi ir ēdiena pasniegšanas veidi un iespējas dažādās svinību vietās, kā aprēķināt nepieciešamo tortes lielumu savām svinībām.

Kāzu galda jeb ēdināšanas veidi svinībās

Ierasti par svinību mielasta nodrošinājumu ir atbildīga konkrētā svinību vieta. Ja izvēlētajai svinību vietai nav savas virtuves, laika gaitā tiem ir izveidojusies uzticama sadarbība ar ēdināšanas un banketa rīkošanas uzņēmumiem, kas piedāvā kāzu galdu klāšanu.

Svinību vietās, kas paši nodrošina ēdināšanu, vairumā gadījumu piesaistīt savus ēdinātājus netiek ļauts. Ēdienkarte, ēdiena kvalitāte un tā pasniegšana ir ikvienas svinību vietas vizītkarte.

Lasi arī: Kāzu svinību vietas meklējumu aizkulises

Biežākie kāzu mielasta pasniegšanas veidi ir:

  • Furšeta jeb bufetes veida – viesi paši liek ēdienu sev uz šķīvja no kopējā bufetes galda. Šķīvji un galda piederumi atrodas uz kopējā galda, kur viesi, cits aiz cita dodas un izvēlas sev tīkamāko ēdienu.

Šāds servēšanas veids būs budžeta ziņā izdevīgāks, tomēr jāņem vērā svinību vietas platība un viesu skaits, lai izvairītos no neveiklas viesu drūzmēšanās, cenšoties servēt sev ēdiena porciju.

  • Svinības ar daļēju viesmīļu apkalpošanu – viesiem ierodamies, visbiežāk ir jau klāts aukstais galds un, viesiem sēžoties pie galda, viesmīļi iznes siltā ēdiena porciju katrai personai.

Šis servēšanas veids būs ērts, viesiem nebūs jādodas pēc savas porcijas, tomēr šāds apkalpošanas veids prasīs nedaudz vairāk laika, kā arī izmaksu ziņā būs dārgāks.

  • Svinības ar pilnu viesmīļu apkalpošanu – visglaunākais no ēdiena pasniegšanas veidiem. Viesiem tiek iznests gan izvēlētais pirmais ēdiens, gan pamatēdiens. 

Šis būs laikietilpīgākais ēdiena pasniegšanas veids un būs piemērots svinībām, kur uzsvars likts uz ēdiena baudīšanu.

Izvēloties banketu ar daļēju vai pilnu viesmīļu apkalpošanu, pastāv vairāki veidi, kā ēdiens var tikt pasniegts:

  • Ēdiens uz galda tiek servēts kopējos traukos un katrs viesis pats uzliek sev porciju. Šādam ēdiena servēšanas veidam noteikti būs savas priekšrocības – katrs viesis varēs papildināt savu porciju, neatejot no ēdamgalda, varēs izbaudīt ēdienu dažādību (izvēloties ēdienu pie furšeta galda, diezin vai gribēsies miksēt zivi ar gaļas cepeti un tml., bet, dodoties pie tā otrreiz – meklētais var būt jau notiesāts), piedalīties sarunās pie galda, kā arī visi svinību viesi maltīti varēs uzsākt vienlaicīgi.
  • Viesiem izvēloties ēdienu no kāzu ēdienkartes, kas novietota līdzās galda kartei, kad katrai personai tiek atnesta porcija.
  • Īpaši šiks un glauns apkalpošanas veids būs ēdiena porciju uzlikšana pie ēdamgalda, tomēr šāds risinājums piemērotāks būtu nelielām svinībām restorānā, kā arī ne visas svinību vietas šādu pakalpojumu piedāvā.

kāzu galds, kāzu mielasts, Fon Stricka villa, Foto: Emīlija Bogdānova
FOTO: Emīlija Bogdānova

Lasi arī: Kāzu galda izkārtojuma veidi

Kā izvēlēties kāzu ēdienkarti un ar kādām cenām jārēķinās?

Svinību vieta vai ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs saviem klientiem visbiežāk piedāvā izvēli no vairākām kāzu ēdienkartēm, kur katrai no tām ir sava fiksētā summa uz vienu personu.

Ēdienkartē parasti ietilpst pilna ēdināšana – salāti, uzkodas, plates, otrie ēdienu, piedevas un mērces, kā arī dzērieni – kafija, tēja, ūdens un/vai morss, ekskluzīvākos variantos – arī saldais ēdiens.

Parasti ēdienkarti iespējams koriģēt pēc pāra vēlmēm, to papildinot vai kādu sastāvdaļu atņemot.

Ekonomiskākā variantā maltītei jāparedz 20 EUR par personu, bet ekskluzīvākā variantā tā var sasniegt 50 EUR par personu.

Ēdināšanas izmaksas māksliniekiem – mūziķiem, fotogrāfam, vakara vadītājam u.c. – parasti ir zemākas, jo mērķis ir šos cilvēkus pabarot, iztiekot bez gastronomiskā piedzīvojuma.

Lūkojoties pēc gala izmaksām, vienmēr jāpievērš uzmanība, kas noteiktajā cenā uz vienu personu ietilpst:

  • vai summa norādīta ar PVN vai bez tā,
  • vai cenā ietilpst apkalpošana (viesmīļi), bāra izmantošana (ja tāda ir), galdautu noma,
  • vērts pievērst uzmanību tam, cik kafijas tases uz personu iekļautas – vai tā būs tikai kafija pie tortes, vai viesi varēs to brīvi dabūt sev tīkamā brīdī,
  • jālūkojas, vai izvēlētajā ēdienkartē ir iekļautas arī brokastis, vai tām tiek noteikta atsevišķa samaksa par personu.

Vērts noskaidrot arī, vai jāmaksā korķa nauda un kāda ir summa par personu.

Ja svinībām izvēlēts ēdināšanas uzņēmums, jānoskaidro, kādas ir piegādes izmaksas noteiktajā attālumā un kas ietilpst piedāvājumā.

Svinību vietas un ēdināšanas uzņēmumi ir atvērti arī pāra idejām un gatavi sastādīt individuālu ēdienkarti, tomēr jārēķinās, ka šāds risinājums var būt izmaksu ziņā dārgāks.

Jāņem vērā, ka neviena nopietna svinību vieta nepiekritīs lētāku (reizē mazāk kvalitatīvu) produktu izmantošanai ar mērķi samazināt banketa izmaksas. Arī opcija piegādāt savus produktus (medījumu, zivis u.c.) ne visām svinību vietām ir pieņemama. Savus produktus var droši izmantot kāzu otrajā dienā vai pēckāzu piknikā.

Kāzu galds – posms pa posmam

Domājot par kāzu galda plānošanu – ēdieniem, apkalpošanas veidu, ēdienu daudzumu un nepieciešamo budžetu šim visam – jāatceras, ka kāzu galds nebūs svinīgās vakariņas vien. Tā būs kāzu viesu (un pašu!) ēdināšana visas dienas garumā, nodrošinot:

  • uzkodas un vieglos dzērienus pēc laulību ceremonijas vai kādā pieturvietā,
  • sagaidīšanas uzkodas viesiem svinību vietā, gaidot ierodamies jauno pāri,
  • svētku mielasts jeb vakariņas – galvenā un bagātīgākā dienas ēdienreize, 
  • aukstais bufetes galds (saukts arī par nakts bufeti) – aukstais ēdiens, uzkodas, salāti, dažādas plates, lai viesi būtu paēduši, ballītei nerimstot līdz rītausmai,
  • saldumu galds un kāzu torte. Lai arī bez kāzu tortes neiztikt nevienās kāzās, saldumu galds – tā nudien ir brīva pāra izvēle un interpretācija,
  • brokastis – pozīcija, par kuru nevar piemirst, plānojot divu dienu kāzas.

Izvēloties uzkodas un sagaidīšanas galda ēdienkarti, būtu jāpiedomā, lai uzkodās būtu dažādība un ēdieni būtu piemēroti dažādām gaumēm. Tāpat arī būtu vēlams izvairīties no pārlieku specifiskiem, sarežģīti ēdamiem un ķēpīgiem ēdieniem, piemēram, tako, kukurūzu vālītes, burito un citi.
kāzu galds, kāzu sagaidīšanas galds, uzkodas kāzās, Foto: Emīlija Bogdānova
FOTO: Emīlija Bogdānova

Kāzu diena ir gara ne vien pārim, bet arī viesiem. Tāpēc, domājot par ēdieniem, vienmēr jāņem vērā dienas aktivitāšu ilgums un tas, cik ilgs laiks ir no ceremonijas līdz vakariņām – jāparedz pietiekams daudzums ēdiena, lai viesi nejustos izsalkuši vai garlaikoti, jo arī ēdiens var būt kā lieliska aktivitāte!

Lasi arī: Kāzu mielasts kā piedzīvojums

Kāzu galds netradicionālā svinību vietā

Ja izvēlētā kāzu svinību vieta ir tālu no tradicionālā, visiem pazīstamā un pierastā, izaicinājums var būt arī kāzu mielasta servēšana.

Šādiem gadījumiem piemēroti būs streetfood jeb ēdienu busiņi un bāri, kas piestāvēs bohēmiskajai un nepiespiestajai gaisotnei, kā arī nebūs jāsatraucas par banketa nokopšanas darbiem.
kāzu galds, saldējuma busiņš kāzās, kāzas, saldējums, Foto: Miks Šēls
FOTO: Miks Šēls

Ja tomēr arī netradicionālā laulību ceremonijas vietā vai neierastā svinību vietā ir vēlme uzrīkot banketu, jāizvēlas pieredzes bagāti un profesionāli kāzu galda klājēji, lai rezultāts būtu ne vien skaists, bet ēdiens un tā noformējums būtu kvalitatīvs, garšīgs, moderni pasniegts un ar labāko tehnisko izpildījumu.

Izmaksas kāzu banketam lavandu laukā, meža pļavā, briežu dārzā vai jebkādā citā neierastā vietā var būt ievērojami lielākas nekā tradicionālā lokācijā, jo tas prasa papildu resursus un tehnisko nodrošinājumu. Tomēr profesionāli ēdinātāji pat no ļoti vienkāršiem, bet kvalitatīviem produktiem spēj pagatavot gardas un smalki noformētas vakariņas, pielāgojot tās konkrētajam kāzu stilam.

Cik daudz ēdiena nepieciešams vienam kāzu viesim?

Izvēloties kāzu mielastu pasūtīt pie profesionāliem ēdinātājiem, tieši viņi pratīs ieteikt vislabāko ēdiena aprēķinu uz vienu personu. Ierasti kāzu galda ēdienkartes piedāvājumi jau ir sastādīti un rēķināti uz vienu personu – lai nepaliktu pāri, bet arī nepietrūktu.

Parasti tiek ieteikts rēķināt 1,5 kg ēdiena uz personu – ņemot vērā pamatēdiena daudzumu un citus ēdienus – uzkodas un auksto galdu. Kāzu torte tiek rēķināta atsevišķi.

Kāzu torte – cik daudz nepieciešams?

Arī nepieciešamo kāzu tortes lielumu (svaru) parasti rēķina pēc personu skaita. Ierasti 1 personai tiek paredzēts 120 – 140 g liels tortes gabals.

Lasi arī: Kāzu tortes – kā izvēlēties un ko ņemt vērā pirms pasūtīšanas?

Pieņemot, ka katram viesim nepieciešams 140 g kūkas, – 30 viesu lielām svinībām nepieciešama 4-5 kg kūka, 60 viesiem 8-9 kg  smaga kūka, 100 personām – 12-14 kg. Rēķinot nepieciešamo kūkas lielumu, noteikti nedrīkst aizmirst arī paši par sevi, tāpēc arī jaunais pāris jāieskaita kopējā personu skaitā.
kāzu torte, kāzu kūka, trīsstāvīga torte, kāzas, Foto: Emīlija Bogdānova
FOTO: Emīlija Bogdānova

Pieklājīgi un laipni būtu piedāvāt tortes gabalu arī jūsu izvēlētajiem pakalpojumu sniedzējiem – fotogrāfam, videogrāfam, muzikantiem, vakara vadītājam. Tāpēc būtu ieteicams ierēķināt arī šos cilvēkus.

Cik maksā kāzu torte?

Šis ir ārkārtīgi individuāls jautājums. Kāzu tortes cena atkarīga ne vien no nepieciešamā lieluma, bet arī no izvēlētajām sastāvdaļām un kūkas tipa, izvēlētā noformējuma un dekorāciju bagātības (dzīvie ziedi, mastikas figūriņas, citi dekori), kūkas formas un, protams, no katra konditora noteiktās cenas par 1 kg konkrētās kūkas veida.

Kāzu tortes izmaksas būs no 16 līdz 35 EUR/kg, turklāt cena var mainīties atkarībā no izvēlētajām dekorācijām, kā arī jāņem vērā piegādes izmaksas, ja torte netiek cepta svinību vietas restorānā.

Lasi arī: Dzērienu izvēle un iegāde kāzām

Raksta titulfoto: Annija Veldre