Kāzu plānošana
Vedējiem
Jautājums
Velejos pajautat
Kadi ir vedeju pienakumi?
Jo nakamvasar velos preceties,un pat nezinu ar ko jasak
Vai kads var sniegt kadus noderigus padomus:)
Tad tu búsi vedéja un/vai lígava? Nevar saprast. :)
Sác ar to, ka lasi precos.lv diskusijas un rakstus, ja jau esi te pieregistéjusies, un tad Tev sáks klút bilde skaidráka.
Es tá daríju, jo prieksstatu par kázam faktiski nebija, uznemtais info apjoms bija diezgan milzígs, bet nu jau gala búsu tikusi un atliks vien gaidít laimígo dienu.
Galvenais - atceries, lai vai kas - vadies péc iekséjam sajútam, kas patík/nepatík, ko gribi/negribi, jo veidi, ká svinét kázas, var bút miljoniem.
Tas pats attiecas uz vedéju pienakumiem - vini var bút gan tikai liecinieki, gan pilnígi ká kázu vadítáji no ríta lídz nakamajai dienai. Atkarígs no tá, cik daudz vini ir spéjígi uznemties un patiesám reali izdarít. Bet, ja ta standartá, tad vedéji visbiezák organize jauná pára satiksanos no ríta, ja tá ir paredzéta pirms ceremonijas; ir liecinieki; organize jaunajiem parsteigumus pec ceremonijas lídz sviníbu vietai; atkláj mielastu ar svinígam runam; organize micosanu. Bet vienalga ar vedéjiem viss síki smalki ir jáuzrauna, lai nekas nepaliek tá, ka viens nodoma, ka otrs gan jau to izdarís, otrs nodoma, ka pirmais gan jau to izdarís, bet beigas neviens. Neko nevajag pienemt ka passaprotamu un nevajag baidíties lieku reizi párliecinaties, kas visi ir sapratusies.
Nu ta ir sanacis ka esmu ligavainis:)
Vienkarsi musdienas jau viss ir diezgan pamainijies ar tam trdicijam:)
Nezinu cik var gaidit no vedejiem,nu varbut tas izklausas jocigi,bet tiesam man nau ne jausmas no ka sakt:(
Kas ir pirmais ko man vajadzetu izdarit?
saskaiti viesus, uzmet summu kuru varat veltiit kaazaam, padomaa cik lielas ir iespeejas to palielinaat, jo taa dubultosies.
Saliekat pritoritaates, kas jums ir svarīgākais / ceremonijas vieta, svinību vieta, apģērbs ,ēdiens, gredzenim, ziedi vai mūzika
Rūpīgi izrunājiet kā jūs iztēlojaties kāzas, ko jūs gribat, vai klusas mierīgas kāzas četratā, vai kā parastu ballīti, vai ritīgas kāzas ar tradīcijām, padomājat vai gribat lai vedēji vada vai labāk kāzu vadītājs.
Tad kad ir viesu skaits un pasākuma stilistika tad jau attiecīgi tam vart sākt meklēt vietu, šeit ir daudz informācijas pie viesu namiem, arī māte google palīdzēs, tad ja atradīsiet vietu kas patīk kuru varat atļauties un kurā satilpst jūsu plānotais viesu skaits tad varat skatīties vai nav jāpielāgo datums, ja nu vienīgi tas nav ļoti svarīgs , tad jāmeklē vieta cītīgāk. Arī ja stilistika un aptuvenais budžets būs skaidrs tad varēsiet saprast kādi vedēji jums gribas, tādi kas spējīgi balli uzrīkot un novadīt, vai tādi kurus vienkāršī gribas blakus un tad citi lai vada to balli, vai vispār nevienam balle nav jāvada. Tieši tapēc ka tās tradīcijas ir tik sagrozījušāš katrs var darīt tieši tā kā viņam pašam gribas un nav jādomā par to / kā vajag, kā pareizi. Ir tādi pāri kuriem kāzas vedēji plāno no A līdz Z un ir tādi piem es, kur vedējiem ir tikai mičošana visu pārējo plānojam mēs paši.
Pirmkārt apsveicu topošo vīru!
Samulsums un nesaprašana šai jaut. ir normāla! Arī mēs kopā ar topošo vīru visam būrāmies cauri...jo pat ja esi bijis daudzās kāzās,kad esi,tā teikt, ekrāna otrā pusē-viss ir mazliet savādāk ;)
Nu...no savas pieredzes.
Pirmkārt ar topošo izskatījām vairākus scenārijus ko varētu gribēt-kāzas LV ar daudz viesiem, Kāzas kaut kur prom(piem Gibraltārs), nelielas kāzas ar tuvākajiem viesiem, pavisam intīmas kāzas-mēs un vedēji. Sapratīsit ko gribat! (ja vien jau neesat sapratuši) :)
Savus vedējus jūs jau vislabāk zinat paši. Mēs kad bijām izvēlējušies kāzu tāteikt scenārija pamatu-kādas kāzas gribam sākām jau paši skatīties,kas tādā scenērijā ietilps -un ko no tā gribam,ko nē. tad uzrunājām vedējus-jau ar gatavu tādu kāzu programmas skeletu-kad tad arī atrunājām,ko gribam, ko nē, ko darīs viņi, ko mēs gatavosim, kur atstājam viņiem brīvu rīcības lauku,kur dodam stingrus norādījumus.
Vislabāk ir izrunāt un sarunāt visu...savādāk te jau ir bijusas , tiesa līgavu, neapmierinātās diksusijas-domāju,ka to un to saorganizēs vedēji... bet nekā.... īpaši ja procesā rodas šaubas-to mēs vai vedēji dara...labāk izrunāties!
musus gadījumā ir tā (bet tas ir tik mūsu variants):
viesunamu, mūziķus, foto, mašīnu, telpas 1.majam šampim, visu ēdināšanai un "dzirdīšanai"-meklējam , gādājam mēs paši.
es pati gatavoju galda un telpu dekorus, galda kartes arī ir mūsu paŗziņā.
pēc tradīcijām jaunlaula'to istabu gatavo vīra māte... bet vis var būt kā jūs vienojaties paši-vīramāte, vedēji vai kāds cits tuvs rads vai draugs, kas grib jums sagādāt paŗsteigumu vakara izskaņā.
Par paŗējo viesu izguldināšanās shēmām arī atbildam paši-jo tik mēs zinam,kas kur un ar ko.
autu dekoru gādājam paši (uz tevi attiecas līgavas pušķa pasūtīšana un sagādāsāna-tik aprunājies ar topošo sieviņu-kādas ir viņas vēlmes)
vedēji gatavo visu,kas nepieciešamas vakara vadīšanai, atrakcijām, mičošanai.
pilnīga rīcības brīvība viņiem ir mazā izbraukuma laikā pēc 1.mā sāmpanieša, ...mēs gan šadas tādas vēmes izteicām... bet ka'vedēji liks tā darīsim.
Mūsu gadījumā vedēji vada vakaru-no mūsu satikšanās brīža pirms ceremonijas lidz kūkai (guldīšanas mums visticamāk nebūs,jo nepatīk) ir gan vietas,kur esam organizēšanā ieplānojuši savas mammaa-piem. pie viesu nama viesus izkustināt un izklaidēt,kamērt mēs ar vedējiem prom.
kad būsit saplānojuši,ko darta gatavošanās procesā paši,ko vedē'ji-arī ar naudiņām būs skaidrs-cik jādod vedējiem,lai viņi var to sagatavot. (es uzkatu,ka jādod naudiņa...jo tas tomērt ir padārgs pasākums,kādēļ vedējiem vēl būtu pašiem ja'piemaksā par vakra vadīšanau) protams- kam naudiņa nav problēma...var gadīties,ka neņem no jums ne pakādām varītēm.
Ceru,ka nadaudz palīdzēju!!!
bet esi baigais malcis,ka aktīvi iesaisties organizēšanā!!! ne katrs to dara!!!
ties apr savu topošo nevaru sūdzēties!!!! vinš man ar diktam darbojas-mums sadalīti darbiņi,kas par ko atbild gatvaošanaš procesā. tas ir forš gaidīšanas, piedzīvojumu laiks!!!
lai jums foršas kāzas!
Liels paldies par padomiem:)
Tas tiesam loti palidz un noder!
Bet man liekas ka mums prieksa ir garss un darba pilns laiks lidz kazam:)
Mēs darījām tā:
1) izdomājām ~cik viesus aicinām;
2) sarunājām svinību vietu, datumu;
3) uztaisījām budzēta uzmetumu;
4) sarunājām mācītāju, laiku baznīcā;
5) uzrunājām vedējus;
6) sākām gatavot ielūgumus...
Mēs lielos villcienos paši izdomājām ko un kā gribam, bet vedēji vēlējās, ka ir detaļas scenārijā, ko mēs nezinām. Mēs iedevām laika "rāmi", pateicām, ko gribam, ko nē un ļaujam vedējiem izpausties :) Savukārt visas praktiskās lietas ar viesu namu, viesiem, baznīcu, ēdināšanu kārtojam paši, bet vedēji organizē visus atribūtus mičošanai.
Piekrītu ka sāciet ar darāmo darbu un lietu sarakstu. Izdomājiet vairākus iespējamos vedēju pāru variantus. Apspriedieties ar viņiem cik daudz viņi ir gatavi darīt. Mūsu gadījumā vedējiem bija vēlme lai ir vakara vadītājs, kas palīdzētu viesu namā ar vakara vadīšanu. Kā arī sagaida viesus viesu namā un izklaidē viņus kamēr mēs paši neesam. Mūsu vedējiem galvenie uzdevumi ir - no rīta mūsu satikšanās, pēc ceremonijas mazais ceļojums tikai mums un vedējiem +fotogrāfs, viesu namā sagaidīšanas vārti, pie galda svinīgā vakara atklāšana un mičošana.
Par sīkumiem - es piem. pati gādāju tādus sīkumus kā glāzes Jaunajam pārim, izdomāju alternatīvu viesu grāmatai, arī daļu no atrakciju dāvaniņām esam sagādājuši paši, kāzu dienas programmiņas taisīšu pati. Kāzu karogs mums nebūs, jo nepatīk. Par salūtu močišanā sākuma domājām pašī, bet beigās to noorganizēt piedāvāja līgavaiņa tēvs.
Zinu ka citi visus šos sīkumus uztic vai arī liek sagādāt vedējiem. Man viena draudzene bija par vedēju un viņai visas augstak minētās lietas bija jāgādā. Tā kā es zināu ko gribu un ko ne, tad vieglāk bija pašai visu sagādāt.
Mēs sākām ar to,ka sarunājām baznīcu (lai būtu zināms,vai tajā dienā mēs vispār varam apprecēties un laiki nav aizņemti)
tad vedēju izvēle
pēc tam viesu nama izvēle
manuprāt, šie ir trīs lielie vaļi,uz kā viss turas pamatā....jo tad Tu zini,ka kāzu datums nemainīsies, ka precēsieties tur un tur,nevis kkur citā ciemā, tad šo visu var sākt apaudzēt ar pārējām lietām
iesaku sākt laicīgi meklēt fotogrāfu - tie ir uz izķeršanu
mēs ar vīru maksimāli daudz darījām paši, jo mēs zinājām,piem,kādi mums patīk ielūgumi (tos paši pagatavojām), galda kartes utt. Lai kā vedēji gribētu,bet pilnīgi jau viņi nevar ielīst Tavā dvēseē un uzzināt visu līdz sīkumam Tavu gaumi utt
īsumā var teikt - mūsu vedēji norganizēja visu daļu pēc ceremonijas līdz guldināšanai (tas ir ļooooooti daudz)
tāpēc ar " mantiskām" lietām mēs nodarbojāmies paši (meklējām ēdinātājus, ēdienkarti, alkoholu, floristi, kāzu auto, visi papīra darbi - kartes viesiem, norādes utt,
mēs pat aptuveni izdomājām maršrutu,kur gribētu braukt un bildēties, veedēji tik varēja salikt pārsteigumus šajos punktos.
Kāzu dienā laiks paskrien ātri, tādēļ man īsti negribējās braukt ar fotogrāfu fotosesija'tur,kur acis rāda, bet konkrēti, tā optimāli saplānojot laikus