Kāzu plānošana
Alkohols
Alkohols kāzām vasarā!!!!
Kādu alkoholu vairāk dzer p;ec pieredzes kāzās vasaras laikā? Ko likt uz galda? mums ir šņabis, viskijs, brendijs, vermuts, vīns.Šampanietis pēc ceremonijas un pēc mičošanas. bet vai uz galda arī jāliek kāda pudele šampanieša??Varbūt kāds pēc pieredzes var pateikt? Mums būs 45 viesi. bet puse ir tādu kas alkoholu lieto minimāli. Varbūt jaunieši vairāk to lietos.
Mēs uz galda šampi neliksim, tikai, ja būs "pieprasījums". Uz galda mums būs tikai vīns nedaudz un šņabis karafēs. Viskijs, džins, rums, martini būs uz atsevišķa bāra galdiņa.
Nu man jau liekas, ka tādi dzērieni ir cieņā gan, vasarā gan ziemā. Rīgas melno balzāmu - tipiski vairāk ziemā, piemēram.
Alkoholu izvēlējāmies pēc savas + nojaušot viesu gaumi, kurš apmēram ko dzer.
Gan jau katrs atradīs sev ko tīkmau, jo variācijai paņemsim dažādus jaucamo veidus.
bet ja ir viens liels kopējs galds? likt alkoholu takā pa pudelei no katra veida un vairākās vietās?
Man jau ljoti patiik ideja par ieprieksh sajauktiem kokteiljiem, var saliet lielajaas kruuzees un likt uz galda. Man shkjiet, ka tas taa svaigi un vasariigi un ja sataisa vieglus, tad viesi var nashkjeeties ilgi un nenoreibt. Sangrija ir laba lieta. Baltviins. Stipraa ledusteeja ( parastaa nestea ar daudz ledu, auglju gabalinjiem un shljuku brendija, mmm.... :) ), shendijs ( alus ar limonaadi), mohito, margaritas...
Mums būs izkārtotas pa galdu šampanietis, vīns, brendijs un šņabis.
Mums uz galda būs sarkanais un baltais vīns, šņabis, konjaks, šampis un vēl Mežezers šampis, jo būs arī nedzērāji. Parasto šampi arī liksim uz galda, jo biju kāzās un pēc kāda laika runāju ar jauno sievu.... viņa teica, ka šampanietis palika pāri un neviens negribēja dzert..... bet šampis nemaz uzlikts uz galda nebija, tapēc domāju, ka palika pāri. Es piemēram būtu dzērusi, bet domāju, ka vairs nav... un neiešu taču uz virtuvi vai kādam prasīt un meklēt vai ir vēl šampanietis.... kas bija uz galda, to arī dzēru. Tapēc, ja kādu no alkohola veidiem uz galda neuliks, tad visticamāk to arī mazāk lietos.
Piemeeram, muusu kaazaas (uz 55 viesiem) tomeer vislabaak pie sirds gaaja tieshi shampanietis- tas bija iegaadaats diezgan daudz, bet vienalga pazuda visaatraak..otrajaa vietaa ierindojaas shnjabis (kas bija "ieteerpts" karafees), peec tam rozaa viins, tad baltais viins... bet visshvakaak lietoja brendiju..
Mums alko uz 45 cilvēkiem uz pasākumu no 16:30 - 19:30:
24 šampanieša pudeles
24 bundžas alus
2 pudeles sarkanvīna
3 litri šņabis
1 litrs viskijs
16 litri sulas
4 litri kola
6 litri toniks
Mums būs nelielas kāzas uz dažām stundām un galdā tikai šampis. Bet vispār vasarā vairāk dzer baltos un sārtos vīnus, sarkano mazāk. Dažas iebildīs, ka vīnu pieskaņo ēdienam. Bet es drīzāk ieteiktu ēdienu pieskaņot vīnam un vasaras karstumā necelt galdā liellopu vai medījuma gaļu. Vista vai zivs un baltais vīns - vasarīgi un viegli.
Es par šo vīnu jautājumu runāju ar mammu un viņa nosmīnēja, ka ja visu gadu nav cieņā baltvīns, tad nebūs arī tieši kāzu laikā. Ja vīns ir atdzesēts un labāk vienmēr ir garšojis sarkanais, tad tas aizies ļoti labi. Tāpēc daudzo šampaniešu ielenkumā arī paņēmām dažus sarkanvīnus :)
Tikai neatdzesējiet to sarkanvīnu pārāk aukstu, sarkanvīnu nepasniedz ledainu. Tavs smīnošais mammuks droši vien zinās labāk ;)
Mēs par alkoholu neiespringstam. Uz 25 cilvēkiem esam iepirkuši 6 šampaniešus, vīnu 9 pudeles (baltais + sarkanais) un 8 Mežezerus, 4l kolu. Visa vakara garumā būs pieejams morss, ūdens, kafija, tēja.
Viesi ir informēti, ka, ja ir vēlme pēc stiprajiem dzērieniem, jāparūpējas pašiem. Situāciju atvieglo apstāklis, ka viesu sastāvu veido paši tuvākie radi un draugi, kā arī viesu vairākums bauda alkoholu mazos apjomos. Ja būtu ielūgti formālie viesi (darba kolēģi utml.) un viesu alkohola lietošanas paradumi būtu citi, tad scenārijs arī būtu cits.
No sākuma bažījāmies nedaudz par viesu reakciju. Bet neviens izbrīnu neizrādīja un atsaucās pozitīvi.
Lai nebūtu smieklīgi, ka kāds atnāk un uz uzklātā galda uzliek savu pudeli, tad pašlaik kā iespējamo risinājumu esam iecerējuši, ka uz galda uzliekam alkoholu pirmajiem tostiem un atlikušās pudeles + viesu atnestās ir "bāra stūrīti".
Kāpēc tad tik sarkastiski?:) Es nekur par ledainu vīnu neesmu minējusi - atdzesēts un ledains ir divas dažādas lietas. Runa ir par paradumiem, kuri nemainās tikai tāpēc, ka ir kāzas..
Man PMS, tāpēc sarkasms, atvaino ;) Par paradumiem man viss skaidrs, pašai arī labāk garšo baltais. Bet pie medījuma gaļas es nekad nedzertu balto. Tas man liekas vienkārši dumji. Tava mamma pie zivs dzer sarkano vai tad? ;) Es runāju nevis par paradumiem, bet gan par vīna un ēdiena saderību.
Iespējams, ka es arī pie medījuma nedzertu balto. Par cik tas ir uzkodu galds, tad arī vīns nav tik strikti - ja galdā ir lavaši ar lasi un šķiņķi, tad vīna krāsai ir maza nozīme, labi garšos klāt jebkurš :)
Starp citu ļoti labi garšo sarkanvīns ar gāzētu minerālūdeni un ledu - ļoti atspirdzinoši un viegli :)
Paldies par atgādinājumu vīnu šķaidīt ar minerāli, šo atklāju Horvātijā, bija jau piemirsies :) Nu jā, pie lavaša nav baigi būtiski, ko pasniegt klāt. Mums būs servētas porcijas, izvēle starp zivi un vistu, mums sarkanais klāt nederēs ;)