Kāzu plānošana
Alkohols
Par vīniem
Labrīt!
Mums ir radušās pārdomas par vīniem... Kāzas notiek augusta beigās. Par balto vīnu šaubu nav, bet par sarkano radās.. Vajag sarkano? Nevajag?
Mums arī augusta beigās, sarkanie nebūs. Bet mēs vedīsim vietējos, saldos Mozeles vīnus, kuru kavalitāti un garšu esam paši pārbaudījuši - ja nebūtu tādas iespējas, domāju, ka būtu arī sarkanie, jo tos lietojām, kad dzīvojām LV un bijām atraduši tos, kas mums patīk.
Ja es ietu kā viesis uz kāzām un būtu tikai baltie, nesaldie vīni, es paliktu nedzērusi. :-))
mums ir doma par riesling pussaldajiem.. Pussaldie jau vairāk vai mazāk garšo visiem? (man vismaz tā šķiet :)) būs arī šampis, viskijs, šņabis.
Tas ir baigi svarīgi, kāds vīns ir augustā-sarkans vai balts?? :D
manuprāt, ka ja izvēlas tomēr vīnus'likt galdā kāzās, tad gan ir jābūt abu veidu vīniem. Jāņem vērā to, ka kāds labprātāk dzer sarkanvīnu nevis balto. Mums kāzās būs gan baltvīns, gan sarkanvīns :)
Savukārt, ja es būtu viesis kāzās, kurās pasniedz tikai balto vai tikai saldo vīnu - es arī paliktu nedzērusi. Jo lietoju tikai sausu vai pussausu sarkanvīnu. Karstā vasarā un ļooti retos gadījumos varu dabūt iekšā ļoti labi atdzesētu, sausu baltvīnu.
Tā kā domāju - dažādībai jābūt, vienkārši uzsvaru var likt uz baltvīnu.
Vēl var skatīties arī uz viesu vecumu. Ja daudz jauniešu, tiem visticamāk garšos saldie vīni. Bet "ar vecumu" :) gaumes mainās uz otru pusi.
Turklāt, nevajag aizmirst par daudz garšīgākajiem un vasaras sagaidīšanas galdam piemērotiem viegli dzirkstošajiem vīniem, lambrusko u.tt.
Arī tas varētu izrādīties labs vidusceļš.
protams, ka ir svarīgi.. Tieši tā paša iemesla dēļ, ko min magdalena! Pie kam.. vasarā baltos parasti dzer vairāk, nekā sarkanos..
Domāju, ka visiem neizpatiksi - kā to rāda jau šejienes trīs viedokļi. :-)) Dariet tā, kā vēlaties, jo ne jau izdzerties nāk.
Mums sarkano vīnu vispār nebūs, jo neviens no tiem, kas līdz šim ir pagaršojis mūsu vietējos baltos vīnus, no tiem nav atteicies. (Un to es saku kā parliecināta baltvīnu NEKAD nedzērāja, jo līdz šim dzēru TIKAI sausos sarkanvīnus :))
Vedīsim trīs šķirnes - sausāku mazāk (jaunajai paaudzei), pussaldu (Rivaneri) visvairāk (pie ēšanas un tāpat dzerams), un saldo (mammām un vecākajai paaudzei) arī drusku. Būs vēl šampanietis, stiprie dzērieni un mūsu speciālais kokteilis (balstīts uz sarkano vermutu).
Nedomāju, ka kāds paliks nedzēris. :-)) Ja tā ir - nu neko darīt. Savās kāzās viņi varēs izvērsties, kā vēlas. ;-))
ne jau visiem garsho viens. mees dzeram tikai sausos un pussausos, lielaakoties sarkanos, karstaas vasaraas roza. baltu vispaar nedzeram, bet to pirksim - galvenokaart lai pashi vareetu dzert (no sarkanviina abiem ljoti kraasojas zobi, a bildes ta gribaas smukas).
par tiem, kuri dzer kaut ko citu - visiem neizpatiksi. zinu draudzeni, kas dzer saldu, bet ko nu? speciaali vinjai pirkt vienu pudeli? :)
Es apjautājos tuvākiem viesiem ko viņi labprātāk dzertu, piem tie viesi, kas stipros nelieto, labprāt dzers šampi un vīnu, tā kā ēdienkarte vēl īsti nav zimāna, kuri būs vairumā jāliek galdā baltie vai sarkanie, to vēlāk izlemsim, bet Lambrusco noteikti un vīns.
Protams ar līgavaini jau nospriedām, ka nekāda piedzeršanās mūsu kāzās viesiem nebūs, būs iedzeršana un priecāšanās un būs jāiztiek ar to kas ir, visi ir pieauguši cilvēki un labi apzinās ka visu iepirkt nevar un ja nu kādam ir ļoti specifiska gaume un tiek lietota konkrēti viena marka - lai ņem pats līdzi, nav nekāda vīna studija :D
mums ir paredzets baltais vins pie pusdienam, ir ari dazas pudeles sarkana, ja nu kads velas. Pie tostiem dzersim Moet sampi, tiem kam garso saldaks, panemsim Martini Asti, un ja kads gribes vel ko burbulojosu, tad bus vel italu prosecco. Uz galdiem vel liksim ari vodku, jo ir dazi no vecas paaudzes, kas cila tikai mazas glazites un vini tiem asociejas ar padomjlaiku taizeli! : )Pec pusdienam bus atverts bars, kura tad pec velesanas vares dabut alu, kadus saldos likierus, vermutu, viskiju, rumu un dazus tradicionalos kokteilus.
sarakaa viina altarnatiiva var buut Rosee, tas ir starp balto un sarkano , arii pasniedz atdzeseetu ....
man jau garsho Muskatella....no baltajiem
Cik esmu novērojis tad tie cilvēki kuri praktiski nelieto vīnus un neko no tiem nesaprot priekšroku dod saldiem un pat šķebinoši saldiem vīniem un pārsvarā sarkanajiem un vairāk no jaunās pasaules.
Tie kas jau mazliet ielauzušies vīna kultūrā un sāk jau atšķirt vīnus, tiem prioritāte būs jau sausāks vīns un vēlam no Eiropas.
"Plānāki" sarkanie vīni arī ļoti labi noder vasarā, sevišķi jau uz vakara pusi, kad paliek vēsāks. Ar baltajiem atkal visu laiku jāatceras, ka tie jātus vēsumā, kas vasarā var sastādīt papildus problēmas.
Vārdu sakot jāzina vairāk vai mazāk viesu zināšanas vīnu kultūrā un tad jau jāizdara izvēle.
Man pašam ir paziņas kuri galda vīnu neatšķirs no laba Bordo, bet ir tādi kuri par saldo vīnu tika iejūtīgi pasmaidīs