Kāzu plānošana
Alkohols
Vīni - kāda veida?
Esmu galīgi apjukusi kādus vīnus pirkt.
Tā kā Latvijā nedzīvojam jau sešus gadus, tad esam iecienījuši sausos vīnus, bet es te palasot saprotu, ka Latvijā dzer vairāk gruzijas pussaldo vīnu utt. Es pat sāku domāt, ka manu draugu lokā vīni vispār nav cieņā. Nav ne jausmas par līgavaiņa draugiem.
Kādus vīnus labāk pirkt uz kāzām? Vienīgais ko zinu, ka baltais esot populārāks kā sarkanais. Ko dzer sievietes? (Varbūt tomēr vairāk dzirkstošo vīnu?) Gribētos viena veida balto un viena veida sarkano, kas stāv uz katra galda, lai nav bardaks.
Mums restorāna vadītājs ieteica no baltajiem ņemt Pinot Grigio un Sauvignon Blanc. Arī draugu lokā ir vairāk sauso/pussauso vīnu piekritēju.
Par cik ēdienkartē ir liellopa steiks, pasūtījām arī sarkano Cabernet Sauvignon un Argentīnas Malbec.
Mammām atsevišķi paņēmām Gruzijas pussaldos, jo gan manai, gan līgavaiņa mammai tie ir iecienītākie vīni. :)
No dzirkstošajiem mums būs Prosecco - pēc ceremonijas un pirmajam tostam.
No alkohola uz galdiem vēl būs vodka un viskijs, bet, par cik mums būs nevis balle uz visu nakti, bet vakariņas līdz 23:00, stipros nepasūtījām daudz.
Kā es saprotu raksta autori!
Pati arī esmu dilemmas priekšā, par to kādus vīnu veidus izvēlēties.
Par Balto esmu nolēmusi pēc savas gaumes - http://vynoteka.lv/mount-riley-sauvignon-blanc-vynas
Galu galā viesiem visas dienas garumā būs mana gaume jāizbauda - gan kleita, gan dekorācijas, gan ēdiens.. :)
Bet sarkanais gan man joprojām ir tumša bilde. Vai tiešām ir tik daudz saldo vīnu piekritēju? Jāveic aptauja tuvāko draugu lokā :)
Lai mums visām veicas, izvēloties vīnus!
Meitenes, no manām kāzām ir palikušas 11 pudeles iecienītā Gran Castillo Viura Chardonnay vīna (pussalds). Varbūt kāda vēlas atpirkt. Par visām 50 EUR.
Atrodas Mežciemā. Iespēju robežās varu piegādāt.
Sveikas meitenes! atvainojiet, ka tik veelu, neparzinu vel so lapu un ieraudzīju tikai tagad, ka jūs esat rakstījušas. Par šo summu, kuru optimāli maksāt, ir jāsaprot aptuveni cik daudz viesu, cik plašs alko sortimemts. viesmīļu samaksa oficiāli ir ļoti zema, tāpēc arī lielās kāzās ako zagšana ir neizbēgama, un leilākoties gandrīz vienmēr paliek nepamanīta. Mums ir arī meitenes, kuras ir iespējams izīrēt šiem pasākumie, bet tas minimums ar ko jārēķinās, lai viss ietu gludi, ir noteikti kādi 8,- eiro un uz augšu, tad var būt drošs, ka alkoholu nezags, un tas tiks uzraudzīts. Tā ir diezgan maza samaksa, pēc pieredzes saku, jo rezultātā jūs ieekonomēsiet un visām tām pudelēm , kuras nebūs lieki attaisītas, un nebūs pēc tam jāgāz ārā neizdzertais. šādu prakse izmanto visi lielie pasākumi un pēdējā laikā ļoti daudz kāzinieku. Ja nepieciešama vēl kāda info, droši rakstat privāti :)
kristi, varbūt vari nosaukt kādu aptuveno summu, ko būtu optimāli maksāt šādam alkohola viesmīlim? :)
Kristi
Liels paldies par sapratigajiem ieteikumiem. Laikam janem sampanietis nost no galdiem. Noliksu nelielu daudzumu uz papildus galda un tad tur attiecigi var papildinat. Tu mineji par jauniesiem, ka tie vairak dzer stipros. Mums tadu istu jauniesu nebus. Visi draugi ir ap gadiem trisdesmit un uz augsu. Baidos par stipro alkaholu del ta, ka kazas paredzetas augusta sakuma un iespejams bus karstakais vasaras laiks.
Man gan naksies iebilst, ka balto vinu dzer tikai nezinataji. Ta ka nedzivoju Latvija,bet Irija, tad seit Baltais vins ir popularakais dzeriens valsti aiz alus. Un pati stradaju bara, parzinu vina pasauli loti labi. Bet es lieliski apzinos, ka musu draugu loka vina pazineji ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitami. Es neliksu galda savus iecienitos sausos baltvinus un mana ligavaina sausos sarkanos ko mes dzeram.
Bet noteikti padomasu par Rose vinu. Tas varetu deret kazas. Viegli dzerams salidzinot ar sarkano.
Kristi, paldies par ļoti izvērsto atbildi uz tādu jautājumu, uz kuru piemēram es nevaru atrast atbildi)))) Cik un ko)))
Šampanieti bijām nopirkuši - 1 pudele uz pieaugušo, lai pietiek pirmajiem tostiem un visa vakara garumā ko baudīt. To, kas palika pāri, nākošājā dienā uzdāvinājām (mums bija ar mūsu pašu etiķetēm).
Mēs rēķinājām aptuveni, ja nu kāds puisis izdomā ar rumu tomēr dzert... Bet tiešām visiem pietika :) un bez vīna ļoti labi iztikām :)
Uhh, jūs gan daudz rēķinājāt. Man jau šķiet, ka pēc 0.7 ruma jebkura meitene ir zem galda. :D
Mums uz galda bija šņabis, viskijs, rums un šampanietis, pie sagaidīšanas galda alus. Vīnu nepirkām, lai nebūtu bākā kokteilis.
Šņabi ņēmām nedaudz, vairāk vecāka gada gājuma cilvēkiem. Puišiem 1 l viskijs (jamson), meitenēm 0.7 ruma (bacardi). Visa bija pietiekami, pat pāri palika...
Liels paldies par informāciju! ;)
Pēdējā laikā daudzi viskija vietā izvēlas rumu.
Pēc pieredzes dzirkstošo pamatā dzer tikai uzreiz pēc ceremonijas, pie kūkas uz daži indivīdi pasākuma laikā. pirmajām glāzēm rēķini 5 glāzes 1 pudele. Un atsķirībā no vīna dzirkstošõ es izvēlētos pussaldu.
sākumā jāsaprot uz kādu alko spiedīsiet, stipro vai vīniem, tas atkarīgs no pubikas, ja daudz jauniešu, stiprais(viskijs, vodka būs vairā) Bet es pamatā turos pie tā vodku 0.4-0.5 cilvēkam , viskija tāpat, konjaku pāris pudelis, pamatā lai pa vienai uz galda. vīnu rēķinu vienmēr pudeli uz cilvēka, bet tas protams atkal izriet no viesu gaumes, pasākuma stila utt(jo vairāk sēdēt paredzēts, jo vairāk alko patērēs. un dzirkstošo pudele uz trim. Es vienmer iesaku ar rezervi. Tagad daudzas firmas piedāvā fantastiksu iespeju, neattaisīto alkoholu, nebojātās pudeles atgriezt atpakaļ apmaiņā pret naudu, tiesa gan zaudēsiet aptveni 20% no summas, bet tik un tā. Es parasti iesaku ari(šo ideju gan esmu aiņēmusies no ārzemniekiem) mēs parasti organizejot kāzas piedāvājam alkohola viesmīļus, tas nozimē, ka jāalgo viens cilvēks, kurš atbildīgs par alkoholu, novāc tukšās pudeles no galdiem, izliek pilnās, un pie alkohola tiek tikai šīs viens cilvēks, tas nozīmē, ka nākamajā rītā ir daudz vairāk neattaisītu pudeļu, nav jāgāz ārā vīni utml. Pati savās kāzās noteikti arī ņemšu šõ cilvēku.
kristi, kā tu rēķini daudzumu? cik aptuveni ko uz cilvēku?
Meitenes, stradaju jomā, kur ikdienā saskaros ar svētkiem un alko pasūtijumiem, precīzāk, stādu un gatavoju alko pasākumiem , kā ari vīna kartes. es parasti iesaku dzirkstošo rēķināt 5 glāzes viena pudele, dzirkstošo dzer uzreiz pēc baznīcas vai pirmās glāzes, savā paksē esmu redzējusi dažus indivīdus, kuri spiež uz dzirkstošo. Daudzi cilvēki dzer vīnu, pussaldos un baltos dzer tie, kuri no vīna maz ko saprot, jo pasākumā neviens neizvēlesies dzert saldu vīnu visa pasākuma garumā. tādiem pasākumiem iesaku vieglu sarkanvīnu, viegli dzeramu, baudāmu, sausu, bet augļainu, un baltvīnu, es ieteiktu abus ņemt vienādi, nav vairs tie laiki, ka vasarā visi dzer baltvīnu, daudzi izvēlas rozā vai vieglu sarkanvīnu. tad iesaku vodku un viskiju, kā arī noteikti kādu konjaku pudeli, omām opjiem, kuri slapina lūpas. Uz alkoholu taupīt nevajag, praksē esmu redzjusi, kā taupot uz alko, balle beidzas, kad beigsies alkohols. Protams, neviens nenāk pārdzerties, bet atceraties, viņi nāk svinēt, nevis sēdēt un skatīties viens otram acīs. Tā arī izvēlēšos dzērienu savām kāzām.
Es laikam tad ņemšu pussauso. Man tie saldie liekas traki šķebinoši.
Vispār alkohola aprēķini man sagādā uztraukumu.
Pagaidām esmu izdomājusi šādu plānu uz 70 viesiem, kur kādi desmit nelietos alkoholu ( grūtnieces, jaunās māmiņas, pēc dabas nedzērāji):
Degvīns - 10 l
Viskijs 16 l
Sarkanais vīns - 10 pud.
Baltais vīns - 20 pud.
Šampīts - 50 pud. ( divreiz glāžu pacelšana + likšu uz galdiem, jo vasara un draugu lokā ir, kuriem garšo)
Alus muciņa un Sangrija pie uzkodu galda, kurš būs četru stundu garumā pieejams.
Alus otrajā dienā vai nu muciņa vai 50 pudeles apmēram.
Es pati esmu sauso vīnu cienitaja, līgavainis vispar vīnu nedzer.
Uz kāzam ņemšu vidusceļu - pussauso un pussaldo gan sarkano gan balti vīnu.
Par to pudeļu skaitu, mes vīnu ņemsim 1 pudeli un 1 cilvēka. sarkano un balto pusi uz pusi, be vabūt balto vairāk uz dažam pudelem :)
Kā Jūs aprēķiniet nepieciešamo pudeļu skaitu? Vai vasarā sakanos vīnus plānojiet mazāk par baltajiem un dzirkstošajiem?