Kāzu plānošana
Alkohols
Vīni - kāda veida?
Esmu galīgi apjukusi kādus vīnus pirkt.
Tā kā Latvijā nedzīvojam jau sešus gadus, tad esam iecienījuši sausos vīnus, bet es te palasot saprotu, ka Latvijā dzer vairāk gruzijas pussaldo vīnu utt. Es pat sāku domāt, ka manu draugu lokā vīni vispār nav cieņā. Nav ne jausmas par līgavaiņa draugiem.
Kādus vīnus labāk pirkt uz kāzām? Vienīgais ko zinu, ka baltais esot populārāks kā sarkanais. Ko dzer sievietes? (Varbūt tomēr vairāk dzirkstošo vīnu?) Gribētos viena veida balto un viena veida sarkano, kas stāv uz katra galda, lai nav bardaks.
es pati personīgi esmu par balto vīnu. pussaldo. dzirstošos tikai ja nu tiešām nekas cits nav pieejams un tad vēl apdomāju, jo no viņiem pūšās vēders un otrā dienā sāp galva, un bieži wc... ir jau citas dāmas, kuras tikai dzirkstošos, bet tā jau ir gaumes lieta. vienās kāzās jaunais pāris ielūgumos bija norādījis, ka būs pieejams tāds un tāds alko, ja ir kāda īpaša vēlme, tad attiecīgo tilpumu nordošina paši.
Mums būs gruzijas pussaldais sarkanvīns!
Mēs paši esam iecīnījušies sausos vīnus- gan baltos, gan sarkanos, gan dzirkstošos, bet sausus! Vēl nav ne vainas pussausajiem. Bet tie kas skaitās pussaldi vai saldi- ātri sāk šķebināt. Tā ka secinājums- cik cilvēku tik viedokļu. Iesaku iegādāties dažādu veidu, lai cilvēki var izvēlēties. :)
Kā Jūs aprēķiniet nepieciešamo pudeļu skaitu? Vai vasarā sakanos vīnus plānojiet mazāk par baltajiem un dzirkstošajiem?
Es pati esmu sauso vīnu cienitaja, līgavainis vispar vīnu nedzer.
Uz kāzam ņemšu vidusceļu - pussauso un pussaldo gan sarkano gan balti vīnu.
Par to pudeļu skaitu, mes vīnu ņemsim 1 pudeli un 1 cilvēka. sarkano un balto pusi uz pusi, be vabūt balto vairāk uz dažam pudelem :)
Es laikam tad ņemšu pussauso. Man tie saldie liekas traki šķebinoši.
Vispār alkohola aprēķini man sagādā uztraukumu.
Pagaidām esmu izdomājusi šādu plānu uz 70 viesiem, kur kādi desmit nelietos alkoholu ( grūtnieces, jaunās māmiņas, pēc dabas nedzērāji):
Degvīns - 10 l
Viskijs 16 l
Sarkanais vīns - 10 pud.
Baltais vīns - 20 pud.
Šampīts - 50 pud. ( divreiz glāžu pacelšana + likšu uz galdiem, jo vasara un draugu lokā ir, kuriem garšo)
Alus muciņa un Sangrija pie uzkodu galda, kurš būs četru stundu garumā pieejams.
Alus otrajā dienā vai nu muciņa vai 50 pudeles apmēram.
Meitenes, stradaju jomā, kur ikdienā saskaros ar svētkiem un alko pasūtijumiem, precīzāk, stādu un gatavoju alko pasākumiem , kā ari vīna kartes. es parasti iesaku dzirkstošo rēķināt 5 glāzes viena pudele, dzirkstošo dzer uzreiz pēc baznīcas vai pirmās glāzes, savā paksē esmu redzējusi dažus indivīdus, kuri spiež uz dzirkstošo. Daudzi cilvēki dzer vīnu, pussaldos un baltos dzer tie, kuri no vīna maz ko saprot, jo pasākumā neviens neizvēlesies dzert saldu vīnu visa pasākuma garumā. tādiem pasākumiem iesaku vieglu sarkanvīnu, viegli dzeramu, baudāmu, sausu, bet augļainu, un baltvīnu, es ieteiktu abus ņemt vienādi, nav vairs tie laiki, ka vasarā visi dzer baltvīnu, daudzi izvēlas rozā vai vieglu sarkanvīnu. tad iesaku vodku un viskiju, kā arī noteikti kādu konjaku pudeli, omām opjiem, kuri slapina lūpas. Uz alkoholu taupīt nevajag, praksē esmu redzjusi, kā taupot uz alko, balle beidzas, kad beigsies alkohols. Protams, neviens nenāk pārdzerties, bet atceraties, viņi nāk svinēt, nevis sēdēt un skatīties viens otram acīs. Tā arī izvēlēšos dzērienu savām kāzām.
kristi, kā tu rēķini daudzumu? cik aptuveni ko uz cilvēku?
sākumā jāsaprot uz kādu alko spiedīsiet, stipro vai vīniem, tas atkarīgs no pubikas, ja daudz jauniešu, stiprais(viskijs, vodka būs vairā) Bet es pamatā turos pie tā vodku 0.4-0.5 cilvēkam , viskija tāpat, konjaku pāris pudelis, pamatā lai pa vienai uz galda. vīnu rēķinu vienmēr pudeli uz cilvēka, bet tas protams atkal izriet no viesu gaumes, pasākuma stila utt(jo vairāk sēdēt paredzēts, jo vairāk alko patērēs. un dzirkstošo pudele uz trim. Es vienmer iesaku ar rezervi. Tagad daudzas firmas piedāvā fantastiksu iespeju, neattaisīto alkoholu, nebojātās pudeles atgriezt atpakaļ apmaiņā pret naudu, tiesa gan zaudēsiet aptveni 20% no summas, bet tik un tā. Es parasti iesaku ari(šo ideju gan esmu aiņēmusies no ārzemniekiem) mēs parasti organizejot kāzas piedāvājam alkohola viesmīļus, tas nozimē, ka jāalgo viens cilvēks, kurš atbildīgs par alkoholu, novāc tukšās pudeles no galdiem, izliek pilnās, un pie alkohola tiek tikai šīs viens cilvēks, tas nozīmē, ka nākamajā rītā ir daudz vairāk neattaisītu pudeļu, nav jāgāz ārā vīni utml. Pati savās kāzās noteikti arī ņemšu šõ cilvēku.
Pēc pieredzes dzirkstošo pamatā dzer tikai uzreiz pēc ceremonijas, pie kūkas uz daži indivīdi pasākuma laikā. pirmajām glāzēm rēķini 5 glāzes 1 pudele. Un atsķirībā no vīna dzirkstošõ es izvēlētos pussaldu.
Pēdējā laikā daudzi viskija vietā izvēlas rumu.
Liels paldies par informāciju! ;)
Mums uz galda bija šņabis, viskijs, rums un šampanietis, pie sagaidīšanas galda alus. Vīnu nepirkām, lai nebūtu bākā kokteilis.
Šņabi ņēmām nedaudz, vairāk vecāka gada gājuma cilvēkiem. Puišiem 1 l viskijs (jamson), meitenēm 0.7 ruma (bacardi). Visa bija pietiekami, pat pāri palika...
Uhh, jūs gan daudz rēķinājāt. Man jau šķiet, ka pēc 0.7 ruma jebkura meitene ir zem galda. :D
Mēs rēķinājām aptuveni, ja nu kāds puisis izdomā ar rumu tomēr dzert... Bet tiešām visiem pietika :) un bez vīna ļoti labi iztikām :)
Šampanieti bijām nopirkuši - 1 pudele uz pieaugušo, lai pietiek pirmajiem tostiem un visa vakara garumā ko baudīt. To, kas palika pāri, nākošājā dienā uzdāvinājām (mums bija ar mūsu pašu etiķetēm).
Kristi, paldies par ļoti izvērsto atbildi uz tādu jautājumu, uz kuru piemēram es nevaru atrast atbildi)))) Cik un ko)))
Kristi
Liels paldies par sapratigajiem ieteikumiem. Laikam janem sampanietis nost no galdiem. Noliksu nelielu daudzumu uz papildus galda un tad tur attiecigi var papildinat. Tu mineji par jauniesiem, ka tie vairak dzer stipros. Mums tadu istu jauniesu nebus. Visi draugi ir ap gadiem trisdesmit un uz augsu. Baidos par stipro alkaholu del ta, ka kazas paredzetas augusta sakuma un iespejams bus karstakais vasaras laiks.
Man gan naksies iebilst, ka balto vinu dzer tikai nezinataji. Ta ka nedzivoju Latvija,bet Irija, tad seit Baltais vins ir popularakais dzeriens valsti aiz alus. Un pati stradaju bara, parzinu vina pasauli loti labi. Bet es lieliski apzinos, ka musu draugu loka vina pazineji ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitami. Es neliksu galda savus iecienitos sausos baltvinus un mana ligavaina sausos sarkanos ko mes dzeram.
Bet noteikti padomasu par Rose vinu. Tas varetu deret kazas. Viegli dzerams salidzinot ar sarkano.
kristi, varbūt vari nosaukt kādu aptuveno summu, ko būtu optimāli maksāt šādam alkohola viesmīlim? :)
Sveikas meitenes! atvainojiet, ka tik veelu, neparzinu vel so lapu un ieraudzīju tikai tagad, ka jūs esat rakstījušas. Par šo summu, kuru optimāli maksāt, ir jāsaprot aptuveni cik daudz viesu, cik plašs alko sortimemts. viesmīļu samaksa oficiāli ir ļoti zema, tāpēc arī lielās kāzās ako zagšana ir neizbēgama, un leilākoties gandrīz vienmēr paliek nepamanīta. Mums ir arī meitenes, kuras ir iespējams izīrēt šiem pasākumie, bet tas minimums ar ko jārēķinās, lai viss ietu gludi, ir noteikti kādi 8,- eiro un uz augšu, tad var būt drošs, ka alkoholu nezags, un tas tiks uzraudzīts. Tā ir diezgan maza samaksa, pēc pieredzes saku, jo rezultātā jūs ieekonomēsiet un visām tām pudelēm , kuras nebūs lieki attaisītas, un nebūs pēc tam jāgāz ārā neizdzertais. šādu prakse izmanto visi lielie pasākumi un pēdējā laikā ļoti daudz kāzinieku. Ja nepieciešama vēl kāda info, droši rakstat privāti :)